"När Eric vann blev jag så glad att jag bara skrek rakt ut!"

"inalkvällen i Globen blev ett minne för livet. På efterfesten fick äntligen mamma Marlene Jakobsson krama om och pussa sin son – kvällens store vinnare Eric Saade. – Det var ett stort ögonblick att dela med sitt barn!

Det var mamma Marlene Jakobsson som anmälde sin son, Eric Saade, till en talangtävling när han bara var 13 år. Och på den vägen är det. Nästa anhalt är Eurovision Song Contest den 12 maj.

Melodifestivalens final i Globen blev en rysare. När den internationella juryn röstat skilde två futtiga poäng mellan artisterna Eric Saade och Danny Saucedo.

Det var lördagskväll den 12 mars. Svenska folkets röster stod klara att presenteras. Sekunderna tickade. Publikens sorl andades stor förväntan.

På rad sjutton satt Erics mamma Marlene Jakobsson i sällskap med Erics storasyster, systrar, systerson, bonusmamma, sammanlagt tio nära släktingar som höll andan.

– Efteråt fick jag höra att jag suttit och gungat fram och tillbaka i stolen. Det har jag inget minne av. Min äldsta dotter Lina satt på ena sidan och Erics jämnåriga kusin Viktor på andra. Jag knep tydligen båda hårt i deras ena ben.

Tankarna hade hela kvällen snurrat i Marlenes huvud. Under det spektakulära framträdande sprängdes en glasbur helt enligt planerna. Smällen skar i hennes öron. Tänk om Eric skadat hörseln? Och när programledaren Marie Serneholt meddelade att Eric fått glassplitter i ett öga blev Marlene iskall. 

– En glasbit i hans vackra ögon! Det fick inte vara sant! Lyck-ligtvis var det inte det heller! Han spolade ögonen som en del av säkerhetsföreskrifterna. Det beskedet kom snabbt, men innan dess var det förfärligt!

Väldigt nervös
Där var Eric längst bak i det som kallas ”green room” och väntade på folkets dom. Marlene såg honom tydligt i en av de många tv-skärmarna som fanns i byggnaden. Hon kunde inte läsa av sonens känslor genom att granska hans ansikte. Helt säkert var han väldigt nervös. Men han visade det inte.

– Eric är professionell ut i fingerspetsarna, trots att han är så ung. Jag var trygg med att veta att om han inte vann, så skulle han bli väldigt besviken, men ändå ta det på ett bra sätt. 

Äntligen kom resultatet. Svenska folket valde Eric och hans låt ”Popular”: Eric fick 193 poäng mot Dannys 149! Jublet fyllde hela Globen.

– Vi for upp ur stolarna och studsade upp och ner. Vi skrek rakt ut. Det var helt sanslöst! Jag vände mig snabbt om och tittade på Erics flickvän Molly som satt med sina föräldrar några rader bakom. Fina Molly, hon hade världens gladaste ögon. 

Finalkvällen blev ett minne för livet. Tillsammans gick familjen på efterfest med buffé och mingel. Där fick Marlene äntligen krama om och pussa sin son. Det var artister och journalister och dans och yra. Gratulationerna haglade över vinnaren ända fram på småtimmarna.

– Hans dröm blev verklighet just där och då. Den här segern hade han arbetat oerhört hårt för. Det är ett stort ögonblick att dela med sitt barn.

Bubblar av stolthet
Den magiska natten tog slut. När vardagen kom gav sig Eric ut på en turné i Mellansverige för att signera skivor. Marlene åkte hem till huset i skånska Kattarp. 

Här bor hon med Erics yngre syskon Ida, 14, Arvid, 8 och Nora, 6. Äldsta dottern, Lina fyller 23 i år, och har tagit sjuksköterskexamen.

Hela Kattarp bubblar av stolthet efter segern. Byn, en mil nordost om Helsingborg, har ungefär 700 invånare. Den gamla sockenstugan i gult tegel från 1882, ligger nära kyrkan från 1200-talet. De gamla gatunamnen, som Rallaregatan, Signalgatan, Slipersgatan, knyter an till järnvägsbyggarepoken i slutet av 1800-talet. 

Marlene trivs i sitt ombonade hus, där fotografier av de fem barnen får gott om utrymme på väggarna. Hon har bott i Kattarp sedan Eric var sex år och uppskattar lugnet och närheten till förskola och skola.

Stolta storasyster Lina håller Eric som bara är fem dagar gammal.

I grannbyn Hasslarp, några stenkast bort, är stoltheten över Eric lika stor. Byarna delar på lanthandel, pågatågsstation och pizzeria och har gemensamt byalag. Redan har röster höjt för Eric borde på en gata uppkallad efter sig. Visst, han är ung – men åtminstone en gatstump! 

En lokal pizzeria erbjuder Eric Saade-pizza. Pizzabagaren ringde Marlene, och bad om lov. Hon frågade Eric, som tyckte det var en rolig idé och valde en stomme av fläskfilé och salami.

Leder allsång
Marlene, som är undersköterska, arbetar inom hemvården på privata vårdföretaget Adium Omsorg i Ängelholm. Emellanåt tjänstgör hon på företagets äldreboende, då kan det bli både bingo och allsång. Hon är ganska kort och man ser direkt vem Eric ärvt sina ögon av.

– Jag trivs väldigt bra med både arbetskamrater och de gamla. Det är ett omväxlande arbete där ingen dag är den andra lik. Jag kan vara hos någon och städa och göra fint, och en stund senare leda allsången. 

Att många barn gillar Eric är ingen överraskning. Hans ”Manboy” från i fjol sjungs fortfarande på förskolor och skolor landet runt.

Men också de gamla som Marlene träffar på jobbet uppskattar den talangfulla 20-åringen. En 87-åring som sett på finalen tillsammans med en 92-åring berättade glatt att de ringt och röstat på Eric. Många gånger.

Sveriges hopp i Düsseldorf, Eric Khaled Saade föddes den 29 oktober 1990, 3890 gram lätt och 52 cm lång. När Eric fyllde två fick han en leksaksgitarr. På kalaset klev han resolut upp på bordet och började spela. En älskad morfar skulle senare ge Eric en riktig gitarr. Morfar gick dessvärre bort för två och ett halvt år sedan och fick aldrig uppleva Erics framgångar i melodifestivalerna. Men gitarren står fortfarande i pojkrummet och minner om barndomstider.

Studentexamen 2009 och världen ligger öppen för en "manboy".

– Eric har alltid gillat musik. Musik och fotboll. Michael Jackson i tv-rutan var en inspiratör. Eric ställde sig längst fram vid scenen när det var karnevaler i området. Ibland fick han komma upp på scenen och sjunga. Jag tror han var fem när han sjöng Achy breaky heart. Eric hade inga nerver alls, stod lugnt framför flera tusen personer, berättar Marlene.

– Jag anmälde Eric i hemlighet till en talangtävling när han var tretton. Han sjöng jämt, framträdde alltid på skolavslutningar. Jag tyckte han skulle ta chansen och skickade iväg ett kuvert. Eric fick komma på audition och blev upptäckt av nöjesprofilen Lasse Lingman.

Pappa från Libanon
Det ena ledde till detta andra. Som 15-årig fick Eric ett skivkontrakt som medlem i popbandet ”Whats´ up” Han fick också det spännande uppdraget att vara programledare på Disney Channel.

Parallellt med musiken pluggade Eric på medieprogrammet på Filbornaskolan i Helsingborg. 

– Han klarade sig bra i skolan och funderade ett tag på att bli arkitekt. Men det var nog lite för mycket matte ändå, ler Marlene.

Erics föräldrar gick skilda vägar när han var två år. Men gemenskapen i hans stora familj har ändå gått som en röd tråd genom uppväxten. Erics pappa, som kommer från Libanon och har rötter i Palestina, har en varm relation med sin son. Under en period när pappan återvände till Libanon åkte Eric och hälsade på. Släkten på mammas sida är ett sammansvetsat gäng som umgås ofta och delar ljuvt och lett. Alla gläds åt Erics framgångar.

Som näst äldst i en syskonskara på åtta hel- och halvsyskon, fick han tidigt lära sig ta ansvar. Han mognade ytterligare av att komma in i musikbranschen så tidigt.

– Lasse Lingmans och hans son Thomas har verkligen brytt sig om Eric, vi har haft tur. Vi kunde råkat på någon som enbart var intresserad av att tjäna pengar på honom. Vi i familjen har alltid funnits där för Eric och försökt vara med på tävlingarna, både de mindre och de större. Jag har inte möjlighet att resa till den stora finalen i Düsseldorf.

Erics gamla pojkrum i Kattarp finns kvar. Här finns även den stora banderoll som familjen tillverkade efter Manboy-succén.

– Jag kommer att vara på Kreta, en resa jag vunnit och som inte går att boka om. Men arenan i Düsseldorf har plats för 35 000, jag tror ärligt talat att jag kommer att se det hela bättre på tv. Moster Petra kommer att vara på plats med familjen, samt mormor Laila. Sex nära släktingar som kommer att dela det stora ögonblicket. 

Sambo med Molly
Marlene har inte lyssnat igenom bidragen från de andra länderna. 

– Det är så många, jag har inte orkat. Det är svårt att tippa hur det kommer att sluta, det har inte gått så bra för Sverige på senare år. Öststaterna har sin speciella stil och brukar rösta på varandra. Vi får se. Det räknas att vara med i ett sådant här stort sammanhang, det kan öppna dörrar åt oväntade håll.

Eric flyttade till Stockholm i fjol och blev nyligen sambo med flickvännen Molly Sandén, 18. Eric och Molly, som också satsar på sin artistkarriär och medverkat i Let´s Dance, har varit ett par i fyra år.

– Det gamla pojkrummet med snedtak i Kattarp finns kvar. Här finns en stor banderoll, som familjen tillverkade efter Manboy-succén, och inramade löpsedlar. När Eric kommer på besök kan han ladda batterierna hos mamma och syskon. Då välkomnas han också av Zlatan, katten som Eric döpt efter sin förebild. Kissen är en mörk, stilig blandning av norsk skogkatt och perser. 

20-åringen som blev svenska folkets favorit gör sig nu redo att möta Europa och världen. Hur känns det därhemma vid köksbordet i Kattarp?

– Jag pratar ju ofta med Eric, i telefon eller genom datorn. Står det något konstigt i tidningarna kan jag bara höra med honom vad som är sant. Eric har det bra i Stockholm, produktionsbolaget tar hand om honom och han har givetvis Molly och hennes föräldrar. Samt många vänner, förstås.

Marlene får dela sonen med otaliga fans och nyfikna journalister. Det finns ändå inte ett uns av tvekan i rösten när Marlene summerar.

– Det känns faktiskt väldigt bra. Eric lever sina drömmar, hur många får göra det? Han har själv sagt att han är en entertainer i själen. Oavsett vad som händer i framtiden är han den Eric jag alltid älskat. Han är min underbara son. Snäll och go och med båda fötterna på jorden.


En stor bild på kylskåpet och så känns det nästan som om Eric är hemma. - Vi kommer nog inte att ses så mycket i sommar. Eric får mycket att göra. Hoppas han hinner komma hem några dagar i samband med Helsingborgsfestivalen, säger mamma Marlene.

(EN GAMMAL INTERVJU MED ERICS MAMMA!)






Skrivet av av: demir

veeem har gjort era menyer? :D

fett snygga! :D

Datum: 2012-02-25 Tid: 21:57:49
Hemsida: http://youknowdemir.blogg.se/



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Bloggadress:

Skriv din kommentar: